Solarna tehnologija

LARIX d.o.o. – Vaša veza između SNAGE PRIRODE i SNAGE TEHNOLOGIJE !!

LARIX d.o.o.,
Varaždinska ulica,
II. odvojak br. 4,
HR - 42000 VARAŽDIN - Jalkovec

Tel.: (042) 379 479
Fax.: (042) 379 499

Na početnu stranu Na početnu stranu Ispiši stranu


LARIX d.o.o.
Varaždinska ulica, II. odvojak br. 4
HR - 42000 VARAŽDIN - Jalkovec

Tel.: (042) 379 479
Fax.: (042) 379 499

ČESTA PITANJA

Možda ste također i vi razmišljali o ulaganju u solarnu (fotonaponsku) elektranu, ali neznate otkud početi. Bez straha, niste jedini. Pravo pitanje, kako početi, je ono između najčešćih koje postavljaju budući ulagači. Zbog toga što ulaganje u solarnu elektranu zahtjeva relativno veliki početni ulog, zaslužuje temeljito razmatranje, bez "mačka u vreći" te "sitnog teksta".

Počnimo od temelja te potražimo odgovore.

1. Zašto ulagati u solarnu elektranu?

Ako promatramo iz stajališta ekologije, električna energija dobivena iz sunca je najekološki način dobivanja energije. Sunce je besplatno, nije ničije vlasništvo te nikad neće nestati. Ulaganje u sunčanu elektranu je zadatak svakog čovjeka koji teži u budućnosti, u osvještenu i ekonomičnu potrošnju električne energije. Solarna elektrana je dugoročno rješenje, te i s time predstavlja dugoročni prihod električne energije.

2. Tko može graditi solarnu elektranu?

Bilo tko: individualna gospodarstva, obrtnici, općine, privatne osobe, pravne osobe, itd.

3. Da li su solarne elektrane modni trend?

Ne, nisu. Sunčeva energija je najperspektivniji oblik energije u smislu ekologije. U viziji Europske Unije (EU) za fotonaponske sustave određeno je da će se do 2030. godine u EU instalirati solarne elektrane čija će snaga doseći 200 Giga-Watta, a to je 4 % ukupne svijetske proizvodnje električne energije. Do 2050. godine sva proizvedena električna energija iz solarnih sustava bi trebala doseći preko 25% ukupne električne energije proizvedene na klasičan način u cijelom svijetu.

4. Gdje je moguće postaviti solarnu elektranu?

Recimo, da ćete postaviti elektranu na postojeći objekt ili zemljište u vašem vlasništvu. Postaviti ju možete vrlo lako na krovište, u krovište umjesto pokrova, na fasadu, kao sojenicu, kao krovište zimskog vrta ili kao samostalan sistem na zemljištu.U prvom koraku možete vrlo lako sami provjeriti gdje bi bilo najbolje postaviti sustav, a to je južna strana krovišta, zida kuće, nadstrešnice, sojenice itd. Optimalni kut postavljanja solarne ćelije za zimski i ljetni režim je između 30 i 35 stupnjeva.

5. Kolika površina solarnih panela je potrebna da se iz sunčane energije dobije 1 KW električne energije?

Taj podatak ponajprije ovisi o osunčenju te vrsti solarnih ćelija. Otprilike je za 1 kW električne energije potrebna površina solarnih ćelija od 8 metara kvadratnih.

6. Kada upotrijebiti monokristalne, a kada polikristalne FN module?

Načelno monokristalni moduli imaju veći stupanj iskorištenja te su skuplji, makar nekad treba biti pažljiv kod odabira modula jer dobri polikristalni moduli mogu imati bolji stupanj iskorištenja od "slabijih" monokristalnih. Zato je potrebno za svaki objekt i zahtjev svakog investitora odabrati najoptimalniji fotonaponski (FN) modul.

7. Što nam govori podatak o korisnosti fotonaponskog modula tj. solarne ćelije?

Definicija površinske korisnosti u odnosu na učinkovitost pretvorbe sunčane energije u električnu je vrlo složena. Pojednostavljeno rečeno, ako je veća površinska korisnost, biti će i ekvivalentno veća pretvorba sunčane energije u električnu iz dotične površine. Nazivna snaga solarne ćelije je u stvari rezultat korisnosti – kod manje korisnosti će za istu nazivnu snagu solarne ćelije biti potrebna veća površina ćelija.

 

© Larix d.o.o. Sva prava pridržana. Izrada web stranice Oblikovanje.com